Ritme en rituelen

Opvoeden kan een ware overlevingstocht zijn. Ikzelf herinner me de tropenjaren toen ik er als werkende en alleenstaande moeder alleen voor stond. Gelukkig vond ik een oplossing om rust in de opvoeding en dus ook in mijn eigen leven te brengen.
Die oplossing vond ik in het aanbrengen van een vast dagritme en daaraan gekoppelde rituelen. Misschien doe je het al: je kind steeds op dezelfde tijd naar bed brengen, een verhaaltje voorlezen, en paar kussen, een slaapliedje voordat je de slaapkamerdeur sluit?
Of deze: handen wassen, eten, helpen opruimen, samen sesamstraat kijken, al zingend naar boven toe, met speelgoed in bad tot mama de afwas klaar heeft, en daarna uit bad en naar bed. Elke dag weer, op hetzelfde tijdstip!

Kinderen van deze tijd maken snelle veranderingen mee, wat veel prikkels oplevert en veel onrust creëert. Hoe heerlijk is het dan thuiskomen als het daar rustig, veilig, warm, en duidelijk is. Als je weet waar je aan toe bent.

Ook rituelen zoals paaseitjes zoeken, hutten bouwen in de zomervakantie, pyjamadag in de herfstvakantie, vredeswensen maken met kerstmis, belangrijke momenten markeren met een speech… werken als bakens in de opvoeding. Mijn twee volwassen dochters koesteren al deze rituelen nog steeds.